Honda XRV Forum banner

Naprawa / regeneracja Tripmaster

6.8K views 10 replies 7 participants last post by  Hoppicker  
#1 · (Edited)
Naprawa / regeneracja Tripmaster

Wiem, że jest tu dużo informacji na temat napraw Tripmastera, ale chciałem podzielić się niedawnym doświadczeniem. Problem z moim polegał na tym, że licznik przebiegu działał przerywanie - powszechny problem i ból głowy przy obliczaniu zasięgu, ale nie koniec świata - dlatego zajęło mi kilka lat, zanim coś z tym zrobiłem!

Rozwiązaniem, jak wielu z was wie, było wysłanie go do Joerga Hau w Szwajcarii. Zaproponował również wysłanie jednostki sygnału prędkości, jak również Tripmastera. Znajduje się ona za prędkościomierzem, więc najpierw należy zdjąć tylną pokrywę - bardzo łatwo. Biorąc pod uwagę Brexit i potencjalne problemy z cłem (miałem problemy z importem rzeczy w mojej pracy), byłem trochę zaniepokojony.

W każdym razie, został wysłany przez Royal Mail jako mała paczka Tracked & Signed, co kosztowało tylko około 14,10 funtów - dostawa w 3/4 dni robocze. Wypełniłem również deklarację celną CN22A, oznaczając zawartość jako „Inne”, a opis jako „Uszkodzony komputer pokładowy do naprawy” i wartość na 20,00 funtów. Śledziłem przesyłkę, która szybko przeszła szwajcarską odprawę celną i wkrótce potem dotarła do Joerga. Sprawdził ją i powiedział mi, że standardowa regeneracja załatwi sprawę - wymiana 4 x przeciekających kondensatorów, 1 x rezystora, aktywacja wyświetlacza prędkości, wymiana żarówki i montaż nowego O-ringu, wszystko za 49,00 euro + 26,00 euro wysyłki.

Następnie zapłaciłem mu w euro za pośrednictwem bacs z mojego konta bankowego na jego konto w Niemczech i wkrótce poinformował mnie, że jest w drodze powrotnej do mnie. W ciągu zaledwie kilku dni powiedziano mi, że przeszła brytyjską odprawę celną i miałem ją z powrotem u siebie. Jest teraz zamontowany i działa idealnie. Dobrze jest widzieć prędkość i tylko jedno naciśnięcie przycisku, aby zmienić z MPH na KMH!

Jeśli ktoś myśli o naprawie swojego i martwi się wysyłką, mam nadzieję, że moje doświadczenie uspokoi wasz umysł.

#2 ·
Bardzo zainteresowany przeczytaniem Twojego postu. Mój komputer pokładowy ma problem z czymś, co opisałbym jako duchowe obrazy obok istniejących liczb. Podobnie jak Ty, jestem trochę ostrożny, jeśli chodzi o wysyłanie go do Szwajcarii, ale Twoje doświadczenie wydaje się bardzo pozytywne, więc myślę, że Joerg będzie miał kolejnego klienta w najbliższej przyszłości. Dzięki.

#3 ·
Naprawdę zainteresowany przeczytaniem Twojego postu. Mój komputer pokładowy ma problem z czymś, co opisałbym jako duchowe obrazy obok istniejących liczb. Podobnie jak Ty, jestem trochę ostrożny, jeśli chodzi o wysyłanie go do Szwajcarii, ale Twoje doświadczenie wydaje się bardzo pozytywne, więc myślę, że Joerg będzie miał kolejnego klienta w najbliższej przyszłości. Dzięki.
Cześć Eddie
Zdecydowanie dobrze wydane pieniądze moim zdaniem + dostajesz aktywowaną część prędkości. Ponadto w liście, który odesłał z Tripmasterem, mówi, że w przyszłości, jeśli zachowuje się błędnie, na przykład 88,88 na wyświetlaczu, należy wymienić odpowiedni bezpiecznik (jeden ze standardowych bezpieczników). Z czasem mogą pojawić się mikropęknięcia, które nie są wykrywalne przez normalny tester, ale mogą powodować mikroprzerwy podczas jazdy, które dają objawy uszkodzonego Tripmastera. Nie jestem pewien, czy to może być Twój problem, ale może warto wymienić bezpiecznik na wszelki wypadek, zanim go wyślesz?

#5 ·
Jeśli wolisz Niemcy, użyłem umiejętności Wolfa
<honda-tripmaster@web.de>
Sprzedawał nawet za kilka funtów poradnik, jak naprawić Tripmastera na Ebayu, który sam bym ukończył, gdybym nie szarpnął się podczas lutowania, łamiąc podstawę kondensatora...

W każdym razie nie tylko naprawił mojego Tripmastera, ale także naprawił obrotomierz do mojego RD03 i dał mi BARDZO przydatną wskazówkę (za darmo), jak naprawić prędkościomierz, który, jak myślałem, musiałem wyrzucić.

Polecam.

#6 ·
Zabrałem swój do warsztatu komputerowego w mieście, powiedzieli, że to dla nich chleb z masłem. Mieli go 6 miesięcy i wrócił gorszy. Potem wysłałem go do Joerga Hau w Szwajcarii, ten sam crack Royal Mail. Miał go przez około tydzień. Naprawił problemy, dodał funkcję prędkości i zamontował woltomierz, a wszystko to z 2-letnią gwarancją. Działa świetnie, przydatne jest posiadanie prędkości i spokoju ducha z woltomierzem. Szczerze mówiąc, nie wahaj się, po prostu to zrób.

#10 ·
Po prawie 3 latach starannych rozważań (lub zwlekania) w końcu zabrałem się za wysłanie mojego Tripmastera do Joerga w celu odnowienia i usunięcia "duchów" z ekranu LCD. Chciałbym, żeby to się stało wcześniej. Zrobiłem dokładnie to samo, co kierowca HAT (powyżej) i wysłałem go z opcją śledzenia przesyłki za pośrednictwem Royal Mail. Zainwestowałem również 5,50 funtów w kartonowe pudełko pocztowe w rozmiarze 5, co było prawdopodobnie przesadą! Joerg nie mógł być bardziej pomocny i teraz mam w pełni odnowionego Tripmastera. Podróż paczki w obie strony zajęła 12 dni, a powrót tylko 6. Joerg przeprowadził renowację w ciągu 48 godzin.