Cześć, chłopaki, nazywam się Andy, jestem właścicielem EBC Brakes, które nawiasem mówiąc są produkowane właśnie tam w Bristolu, gdzie ten wątek się rozpoczął.
Nie ma żadnego usprawiedliwienia dla awarii klocka hamulcowego w katastrofalny sposób, ale chcę tu powiedzieć kilka rzeczy. To może być nasza wina lub nie. Widzimy tu jednak, że odrywa się część klocka, a nie całkowita awaria pary lub wypadek, dzięki Bogu, który się wydarzył.
Po pierwsze, jeśli jakikolwiek produkt w życiu zawodzi, nie tylko narzekaj na to, skontaktuj się z dostawcami lub producentem i daj im szansę, aby coś z tym zrobili, a oni mogą się tego nauczyć. Nie mamy żadnych danych kontaktowych od Ciebie, Alan, nawet jeśli kupiłeś używany rower z naszymi klockami.
Jeśli te wadliwe klocki to faktycznie EBC, to na zdjęciu odłączyła się tylko część jednego klocka. Może być kilka powodów, z których najważniejszy z mojego punktu widzenia to to, co nazywamy odspojeniem korozyjnym. Kiedy przejąłem EBC w 2002 roku, była to jedna z rzeczy, którą zbadałem i po pewnej pracy z Lotus Cars opracowaliśmy rozwiązanie, aby temu zapobiec w samochodach i motocyklach. To rozwiązanie jest teraz obecne we wszystkich naszych klockach i wyprodukowaliśmy 32 miliony zestawów od czasu przejęcia fabryki. Jako największy na świecie producent klocków aftermarketowych, zdajemy sobie sprawę z odpowiedzialności i zajęliśmy się i zajmiemy się każdym problemem, który widzimy,
Istnieją inne powody, dla których klocek taki jak ten może zawieść i aby sprawdzić, czy były one zaangażowane, potrzebowałbym klocków, aby przeprowadzić kilka testów. Z przyjemnością to zrobię z każdym uszkodzonym klockiem, jeśli wyślesz je do mnie na adres
Andy Freeman
EBC Buildings
Countess Road
Northampton
NN5 7EA
Te inne przyczyny uboczne wystąpiłyby u każdego producenta.
Zauważam w tym wątku, że ludzie mówią o klockach EBC Green, które wyprodukowaliśmy kilka lat temu dla rowerów. Nie produkujemy zielonych klocków do motocykli od dawna przed przejęciem fabryki w 2002 roku, więc każdy, kto znalazł zestaw tych klocków, dostał naprawdę stary towar.
To forum spełniło użyteczny cel, zwracając na to moją uwagę, ale dalsze wyrażenia, takie jak EBC to gówno lub poxy, są nieco niesprawiedliwe, biorąc pod uwagę miliony szczęśliwych motocyklistów, których mamy na całym świecie. Szacujemy, że ponad 90% naszej działalności to powtórne zakupy, nie może być tak źle.
Ostatni komentarz. Hamulce są bardzo ważną częścią Twojego motocykla i muszą być serwisowane jak łańcuch. Zdejmij klocki raz w roku i sprawdź je oraz zaciski i sworznie ślizgowe i ponownie je zamontuj, na naszej stronie internetowej znajduje się zapowiedź bardzo przydatnej płyty DVD, która pokazuje, jak to zrobić, co prawda sprzedajemy ją, ale jest ona bezpłatna przy zakupie niektórych produktów EBC z naszej sieci sprzedawców. Chodzi o to, żeby nie tylko zakładać klocki i zapominać o nich, gdy jeździsz w deszczu, czasem w błocie, a nawet w soli i regularnie parkujesz motocykl na zewnątrz przez wiele tygodni w mokrych warunkach, ponieważ korozja, zablokowanie tłoka i suwaka oraz zgięte sworznie klocków to rzeczy, które spowodują, że klocek się przyklei, prowadząc do zgięcia płyty tylnej, co może spowodować wyskoczenie krążka ciernego z dowolnych klocków. Przy tym corocznym demontażu klocków należy sprawdzić klocki pod kątem płaskości płyty i sprawdzić krawędzie pod kątem mikropęknięć, które sprzyjają podnoszeniu krawędzi, a jeśli zostaną zauważone, klocki należy wymienić.
Link znajduje się tutaj
EBC Brakes - Instrukcja montażu i INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA dla hamulców motocyklowych EBC
Sam jestem motocyklistą z wieloletnim doświadczeniem, chłopaki, a nie jakimś facetem siedzącym w biurze i zgarniającym kasę od niczego niepodejrzewających motocyklistów, rozumiem potrzeby tego rynku, rozumiem motocykle i ich hamulce i sprostam wyzwaniom ich potrzeb.
Bezpiecznej jazdy dla wszystkich
Andy Freeman